Rozpačitá bilance nehod v Libereckém kraji za prvních osm měsíců 2016

Čt 22.září 2016

Počty mrtvých při nehodách se v ČR snížily o sedminu, výrazně však přibylo usmrcených i vážně zraněných na dálnicích. Počet těžce zraněných v Libereckém kraji se sice snížil o deset, zato bylo o jednu oběť více a také vzrostl počet lehce zraněných o sedmdesát.

Počet nehod s přítomností drog narostl, letos i zabíjely.V Libereckém kraji jako jediném v ČR nezemřel nikdo na železničním přejezdu. V ČR o sedminu méně mrtvých, pětiprocentní pokles těžce zraněných. Na dálnicích však nárůst obětí o 60 procent a vážně zraněných o třetinu.

Prvních osm měsíců letošního roku vepsalo do statistik dopravní nehodovosti Libereckého kraje 2 664 nehod vyšetřovaných Policií ČR, 13 usmrcených, 75 zraněných těžce a 828 lehce. Meziročně vzrostl počet vyšetřovaných nehod o 152, počet usmrcených o 1 a lehce zraněných o 70. Naopak o 10 kleslo množství zraněných těžce. „Nepříznivým zjištěním je, že neustále roste počet nehod, od kterých viníci ujíždějí. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 32 na celkových 457,“ upozorňuje Jan Polák, koordinátor bezpečnosti silničního provozu Libereckého kraje. Tři lidé při nich byli těžce zraněni (o 1 více) a dalších 23 utrpělo zranění lehká (o 2 více). Na druhou stranu se může Liberecký kraj jako jediný z krajů pochlubit nulovou bilancí usmrcených na železničních přejezdech.

Nejvíce nehod zavinili řidiči motorových vozidel – 2 066 (nárůst o 124). Zemřelo při nich 11 lidí, dalších 61 utrpělo těžké zranění. „Nemalých 425 nehod se stalo z důvodu srážky se zvěří či zvířaty. Množství těchto událostí narostlo téměř o čtvrtinu. Sice se obešly bez obětí na životech, nicméně jeden člověk utrpěl zranění těžké a dalších 11 lehké,“ konstatuje Vlasta Suchánková, vedoucí oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství PČR Libereckého kraje. Řidiči nemotorových vozidel pak zavinili 111 nehod, jejich následkem zemřeli dva lidé (z toho jedno dítě), dalších 10 bylo zraněno těžce a 83 lehce. Chodci zavinili 18 nehod, bohužel však 12 z nich děti. Těchto nehod však bylo meziročně méně, a to o 23, resp. o 9. Obešly se bez obětí na životech, tři lidé byli zraněni těžce (ve všech případech děti) a 15 lehce (z toho 8 dětí). Alkohol se podepsal na vzniku 137 nehod, jeden člověk při nich zemřel a dalších 6 bylo zraněno těžce a 57 lehce. „Bohužel však strmě narostl počet nehod s přítomností drog v těle viníků - o 13 procent na konečných 26 - a především jejich závažných následků. Na rozdíl od loňského roku při nich jedna osoba zemřela a také byli dva lidé těžce zraněni. O 12 na celkových 13 vzrostl i počet těch, co utrpěli zranění lehké,“ varuje Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

V České republice se snížil počet obětí nehod o sedminu

Během prvních osmi měsíců zemřelo při nehodách na silnicích ČR celkem 353 osob, o 58 méně než v loňském roce. Počet obětí byl nejnižší od roku 1993 (za dané období bylo nejvíce mrtvých zaregistrováno v roce 1994, a to 903). Celkově došlo ke snížení mrtvých pasažérů v osobních automobilech, chodců, motocyklistů i cyklistů, naopak vzrostl počet obětí z řad cestujících v nákladních automobilech. O 97 poklesl i počet těžce zraněných na konečných 1 679. „Méně mrtvých i těžce zraněných bylo na silnicích v obcích i mimo ně. Totéž se však nedá říci o dálnicích. Zde naopak přibylo 9 mrtvých na celkových 24 a o 11 narostl počet vážně zraněných na 41,“ uvádí Roman Budský.

Nejvíce mrtvých ve Středočeském kraji, meziročně nejvíce obětí přibylo na Královéhradecku

Od ledna do srpna letošního roku zemřelo nejvíce lidí na silnicích Středočeského kraje (74), s velkým odstupem pak následují kraje Jihočeský (34), Moravskoslezský (31) a Pardubický (30). Naopak nejméně mrtvých bylo na Karlovarsku (6), Liberecku, Praze a Vysočině (shodně po 13). V devíti krajích počty usmrcených poklesly, nejvíce na Karlovarsku, a to o 60 procent. Na Plzeňsku je bilance shodná. Naopak ve čtyřech krajích statistiky zaznamenaly nárůst, nejvíce na Královéhradecku, a to o 29 procent.